Prvé dojmy

20. června 2011 v 16:30 | Romana |  Jedlo
...vo Francúzsku rozhodne zaujímavá kapitola.

Ak si ale predstavujete kuchyňu plnú slimákov, žabích stehienok, syrov a vína, čaká vás menšie sklamanie

Chalani sa ma pýtali, čo si myslia Slováci o Francúzoch. Tak som im povedala najčastejší stereotyp z môjho okolia: že nejedia nič iné ako práve vyššie spomínané špeciality a že pijú víno už ako bábätká. Chalani mi povedali, že žaby a slimákov nikdy nejedli a dúfajú, že nikdy ani nebudú. Víno som od môjho príchodu prvý raz pila až včera večer v reštaurácii, doma ho rodina vôbec nekupuje a prekvapilo ma, že ani na takej veľkej slávnosti si chalani nedali alkohol. Vraj tu majú proti tomu zákony. No, aj my ich máme...
Mimochodom, syr som prvý raz uvidela v chladničke až pred chvíľou.

Tak začnime raňajkami. Ako som si všimla už v prvý deň, aj keď je chladnička plná nátierok, salám, plátkov mäsa a pod., pečivo som ešte nenašla. Včera som po prvý raz videla v tejto domácnosti chlieb. Zato je tu plno všakovakých krekrov a iných celo- aj necelozrnných chrumkacích náhražok, ktoré minimálne my doma jedávame len ak máme problémy s tráviacim traktom Takže aj napriek obrovským zásobám som ešte nikoho nevidela rańajkovať nič iné ako cereálie s mliekom.

Obedy a večere sú tu dosť podobné, väčšinou je nejaké mäso zo zemiakmi či inou prílohou, pričom predtým, počas aj potom sa je šalát. Pred pár dňami sa mi stala vtipná príhoda: krájala som rajčiny a teta otvorila chladničku, hovoriac: "Je tu kopa vecí, ktoré treba vyhodiť." Nato vytiahla zo tri balíky mäsa a mňa ovanul neskutočný puch. Vduchu som si pomyslela, že to malo byť vyhodené už dávno. Ona tie balíčky však postavila predo mňa: "To je miestna špecialita, budeme ju mať zajtra na obed." Tou špecialitou bol canard, čiže káčer (trošku sranda: prímorské mestečko a ich špecialita je hydina). Zjedla som kúsok a ďalej sa nedalo. Väžim si všetko jedlo a viem, že mnohí ho nemajú, ale to mäso neskutočne smrdelo a ešte stále ho v kuchyni cítim. A nechápem to. Veď aj doma robíme kačku a to až tak necítiť.
A v jeden večer prišiel ujo asi s 9 krabicami pizzy, jedli sme ju potom na obedy a večere tri dni. American style

Inak, včera v reštaurácii som urobila osudnú chybu: dala som si odporučiť jedlo, ktorého názvu som nerozumela. Povedala som si, čo už len také hrozné mi môžu dať. Za chvíľu prišiel tanier plný obrovských okatých kreviet. Trochu šok pre človeka, čo ich jedol maximálne tak fritované v McDonalde. Ešteže palacinka s karamelom a maslom bola skvelá ako len môže byť
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 MissMarta MissMarta | Web | 20. června 2011 v 20:32 | Reagovat

takze jedia nieco podobne ako my?:D:D...a oni nemaju doma bagety to co jeee :D ja by som tam cele dni jedla tie bagety s deravym syrcekom a popijala vinko :D:D:D:D ano nasa slovenska predstava :).... a inak este vyzisti co je na tom pravdy ze francuzi jedia pomaly :)

2 Mimka Mimka | 20. června 2011 v 21:05 | Reagovat

Neboj, ked sa dovalis na opacny koniec Francuzska budu aj syry, aj salamky aj more vina :D

3 Romana T. Romana T. | 22. června 2011 v 21:14 | Reagovat

Mimka ďakujem za tip, skúsim:D
Marti no problém je, že ja jem extrémne pomaly na celosvetové pomery, takže oni jedia stále rýchlejšie ako ja:) Ale čo som si všimla tak iba raňajky maj jednochodové... tak asi treba jesť rýchlo aby stihli aj niečo iné ako jedenie :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama