Čo robia Francúzi lepšie

13. srpna 2011 v 19:11 | Romana |  Jedlo
S ich celosvetovo uznávanou gastronómiou prichádzajú aj špecifické stravovacie návyky. Vypichnem tu tie najdôležitejšie, ktoré by som si sama rada raz osvojila, keď budem mať viac sebazaprenia Mrkající Vopred sa ospravedlňujem za možné stereotypizovanie v článku, berte, prosím, do úvahy, že nepoznám celé Francúzsko a ani Slovensko.



1. chrumky, oriešky, chipsy, atď. U nás si človek zoberie veľký sáčok a väčšinou ho celý schrúme večer pri telke či PC. Sú aj takí experti, ktorí jedia chipsy ako jedno z hlavných jedál dňa. Tu fungujú tieto lahôdky ako tzv. aperitívy, navodzovače chute, konzumované pred jedlom a v malom množstve. Ony totiž naozaj navodzujú chuť do jedla, preto je taký problém to balenie "nedoraziť". Podobne je to s údeninami a paštétami: u nás si dávajú ľudia klobásy, Májky a salámy na raňajky a večeru (príp. desiatu). Tu ich síce občas jeme aj na obed, ale vo fakt symbolickom množstve. Väčšinou sú to tiež len predjedlá na "naštartovanie žalúdka".

2. tzv. "sladké vody", t. j. cola, fanta, sprite,... Tu ich pijú strašne málo. A jedna fľaša objemu 1,5 l v tejto momentálne 5-člennej rodine vydrží asi deň a pol. Naozaj si nalejú pohár, zapijú jedlo a stačí. Môj brat si vždy ukradne z chladničky celú 2 l fľašu týchto tichých zabijakov a pije to ozaj ako vodu. Pričom hlavne coly značne škodia asi celému tráviacemu traktu, ak ich konzumujeme v takom množstve. Mne osobne druhý pohár väčšinou už ani nechutí...

3. chlieb. Tu si pod ním predstavia bagetu. Nepoznajú ani naše milované rožky... Maximálne tu nájdete takmer sladký toastový chlieb. No je zasa pravda, že my sa chleba najeme veľa, všeličo ním zajedáme a táto potravina síce super zasýti, ale riadne kysne v bruchu a organizmu príliš neprospieva. Samozrejme, jedia tu drobné pečivká k údeninám, ale ak ich nemajú, nik sa nesťažuje. Prvý týždeň, čo som tu bola, som v dome pečivo ani nevidela. A to u nás doma sa chodí do obchodu vždy, keď hrozí, že chlebník bude prázdny!

4. princíp delenej stravy. Tuto popravde neviem, či je to lepšie, ale pripadá mi to minimálne zaujímavé, hlavne preto, že mi to dosť pripomína princíp mnohých diét. Ak u nás spravíte mäsko, prílohu a šalát, je sa to všetko naraz. Oni zjedia najprv zeleninu, potom mäso (samotné či s chlebom) a potom prílohu. Ktovie, čo presne sa potom v žalúdku deje Smějící se Ale minimálne začínať zeleninou je podľa dietológov naozaj dobrý krok.

5. jedia s radosťou. Na každý obed či večeru pekne prestrú stôl, rozložia príbory, taniere, poháre, karafy, misky, soľničky, fľaše s omáčkami (keďže momentálne som tu ako lacná pracovná sila, robím to ja Mrkající)... Proste ako v reštaurácii. Keby ma niekedy videli jesť na intráku... Smějící se Jednoducho, jedia s láskou. Každé jedlo dňa je tu malá oslava.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 MissMarta MissMarta | Web | 14. srpna 2011 v 19:24 | Reagovat

no vidis a toto bude asi to tajomstvo stihlosti francuziek :D:D...ale kaoz etie cipsy haha ja  cely sacok na posdenie nato cokoladu apotom sunkovy chleba :D....a akoze neviem si predstavit ze jem maso hole bez ryze/zemiaku :D...a to jedlo ja jem pri kompe, to je uplne ze "naj" co :D ani neviem co jem :D

2 martin martin | E-mail | Web | 15. srpna 2011 v 19:58 | Reagovat

Píšeš veľmi pekný a zaujímavý blog - najmä preto, že dnes som googloval spôsoby, ako sa dostať po strednej do Francúzska. Spoznať francúzsku kultúru a zveľadiť si francúzštinu je totiž môj ďalší cieľ.

Budem ťa sledovať. :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama