Čo robia Francúzi lepšie: Raňajky

5. září 2011 v 11:34 | Romana |  Jedlo
Človek si ani neuvedomuje, koľkým problémom sú na vine nevyvážené či žiadne raňajky. Zlé zažívanie, únava, neustála potreba niečo chrumkať... Keď som prišla, celkom som sa čudovala, ako sa niekto môže naraňajkovať a potom vydržať až do obeda; vždy som bola zvyknutá niečo si zajesť aj na desiatu. Tu ale akoby existoval kult prvého denného jedla. Ak môžu, ľudia do jeho konzumácie investujú dosť času: v priemere údajne až 20 minút! A vidím to na vlastné oči: raňajky sú asi jediné jedlo dňa, kedy nikomu nezaskočí, lebo príliš rýchlo je Smějící se A keďže všade okolo mňa sú tu časopisy o vedení reštaurácie a sem-tam si rada prečítam aj niečo o vyváženom životnom štýle, odhalila som toto národné tajomstvo, tajomstvo správnych raňajok Mrkající



(nabudúce odfotím svoje, sľubujem Mrkající)

Ešte by som rada spomenula, že francúzske raňajky sú zásadne sladké (však to poznáte, "café-croissant"). Za tie takmer tri mesiace, čo som tu, som iba 4x videla, že niekto jedol ráno slané. Ak si človek pripraví vajíčka či toast, väčšinou sa to označuje ako anglické raňajky.

Táákže:
Prvé jedlo, ktoré vás správne naštartuje do nového dňa, by malo pozostávať z:
1. niečoho obilného
2. niečoho mliečneho
3. niečoho ovocného
4. tekutiny
(niektoré zdroje uvádzajú aj "niečo teplé", no nie všetky. Ja si rada dám Mrkající)

1. Rôzne druhy pečiva, cereálie, keksy typu BeBe dobré ráno,... proste podľa chuti
2. mliečko, jogurt, syry: tvrdé, nátierkové,...
3. džem, sušené ovocie, čerstvé ovocie, džús alebo dobrota menom compote (nedajte sa zmiasť, tuná ide o tekuté ovocné pyré)
4. mlieko, džús, minerálka či teplý nápoj (podľa národných štatistík je údajne najobľúbenejšia káva, až ďaleko za ňou je čaj a kakao)

Vedeli by ste si predstaviť takto každé ráno jesť? Je to časovo aj finančne náročné, však? Keď som bola na škole, vždy som si radšej pospala ako sa dobre najedla. Chlapci však vždy vstanú o hodinu sôr, ako treba, aby sa v pokoji a dobre naraňajkovali. Tiež sa snažím vyhradiť si na to čas, porozmýšľať, čo si dám a jesť pomaly, pokojne. A musím oznať, že spomínaná štruktúra sa mi osvedčila.

Nie je to úplne ľahké skombinovať tak, aby sa pokryli všetky položky a človek sa zbytočne "neprežral" a ničím neplytval. Ja si rada dám briošku/bagetu s nutellou (na tú pozor, k správnym raňajkám sa odporúča nezjesť jej viac ako 30 g, teda dve kávové lyžičky), nejaké to ovocie, pohár vody/mlieka a k tomu čaj. Cereálie s mliekom a sušeným ovocím, k tomu vodička či zasa čaj. Alebo taký croissant s džemom a teplým mliekom. Hmmm...

Teraz, keď už nemám potrebu medzi prvým a druhým denným jedlom jesť hlúposti, uvedomujem si, aké je nelogické vypchať sa maslovým chlebom so salámom či vianočkou s medom. Možno ste z toho chvíľku najedení, no už po hodine či dvoch vám "čosi chýba". Nezabúdajme, že telo sa celú noc postí a ráno potrebuje dohnať to, čo zameškalo. Takže už žiadne vyspávanie ani raňajky v štýle "kávička+cigaretka a do obeda vydržím" ! Urobme si každé ráno sviatok Smějící se
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Kikuša Kikuša | 5. září 2011 v 17:16 | Reagovat

Teda, Romča, hanba ti...toto si sa mohla naučiť aj odo mňa, ešte doma :D ja tiež vstávam skôr, aby som to stihla, kedže raňajkám venujem 20-30 minút, podľa toho, aká dlhá je príprava, ale bez raňajok z domu nejdem, či odchádzam o 8mej alebo o 5tej:)ale teda väčšinou mám slané, lebo mi celkovo viac chutí a to bebe a jablko alebo banán si dám na desiatu, ved ked mám školu tak mám medzi obedom a raňajkami mávam tak 7-8 hodín ( a jesť vraj treba menej každé 3-4 hodiny), čo už je dosť, aspoň potom nie som taká hladná, že by som aj tanier zjedla :D

2 Lenka Lenka | Web | 5. září 2011 v 17:34 | Reagovat

Snídaně je bezesporu důležitým jídlem dne.
Co se francouzské snídaně týká, tak mě osobně vadí, že je sladká. Mám s tím problém i jen na krátké dovolené, už druhý den na džemy, medy, čokoládové pomazánky a jogurty nemám vůbec pomyšlení a dala bych si klasické (české) pečivo třeba s dobrou šunku, sýrem nebo vajíčkem.
To jsou mé oblíbené snídaně! Naštěstí ta vajíčka stíhám jen o víkendu ("naštěstí" proto, že asi ani není vhodné jíst je častěji), přes týden si ke snídani vezmu, co první v ledničce popadnu a vezmu s sebou do práce. Ale není to jen pečivo se sýrem či salámem, beru si i jogurt či jogurtové mléko, nějaké ovoce, nějakou sušenku... není toho málo a jím to v práci na několikrát. Najednou bych to fakt nedala a vstávat kvůli tomu dřív? Nechápu! :-D
Ale něco do sebe to asi má... :-)

3 Kikuša Kikuša | 5. září 2011 v 18:28 | Reagovat

No ja keby som sa dostala na najbližšie miesto, kde by som to mohla zjesť mimo domu, trebárs vlak - tam si to ale tak vkľude neužijem alebo škola, tak som dovtedy taká hladná, že by som bola nervozna jak pes a mohlo by mi to pokaziť aj celodennú náladu :D ako vážne, mne asi kľudné chutné raňajky robia deň :) a že je to slané, tiež to nie je vždy šunka a syr (teda syr vždy ku všetkému), ale dosť ryby ako treska alebo tie v konzerve v rajčinkovej omáčke, všeliaké nátierky, aby ma nič skoro neomrzelo...a hlavne veľa zeleninky k tomu,rajčinky, uhorky - mňam a ešte, ked sú domáce, eňo ňuňo...lepšie ako obed :)

4 MissMarta MissMarta | Web | 7. září 2011 v 18:59 | Reagovat

hmm no ja tiez vstavam skor aby som stihla ranajky, lebo ked niekam idem tak som nervozna a dlho mi to trva zjest :-D a bez ranajok mi je zasa zle od hladu :-!  ale jem len rozok so sunkou a caj, a fakt som potom zachvilu hned hladna, ale jak si dam na desiatu bebe tak vydrziiim :-)

5 WaclawQ WaclawQ | E-mail | 17. ledna 2017 v 15:53 | Reagovat

Chtěli byste zvýšit návštěvnost na pasdefromagepourtoi.blog.cz několikrát? Hledat v google: Masitsu's tricks

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama