Čo vo Francúzsku určite ochutnať: Viennoiserie

7. září 2011 v 22:47 | Romana |  Jedlo
Ak niekedy zablúdite do tejto fascinujúcej krajiny a budete mať chuť zažiť ju všetkými zmyslami, určite vyhľadajte najbližší obchodík s nápisom Boulangerie. Na pečivká sú totiž majstri. Ja som v miestnych pekárničkách nechala omnoho viac peňazí, ako sa má (a stálo to za každý jeden cent S vyplazeným jazykem), tak som sa rozhodla vypichnúť to, čo si tu určite netreba nechať ujsť.


Vopred sa ospravedlňujem, že nepoužijem vlastné fotky, zásadný problém spočíva v tom, že tie veci vždy vyzerajú, voňajú a chutia príliš dobre na to, aby som ich stihla odfotiť Smějící se

Produkty, ktoré spomeniem, sa môžu všeobecne označovať ako boulangerie a tak sa bude volať aj miesto, kde ich objavíte, no miestni im hovoria viennoiserie, resp. boulangerie de luxe, teda akási "vyššia pekárčina". Francúzski majstri sú totiž dosť ovplyvnení dlhoročnou rakúskou tradíciou. Veď aj to "najfrancúzskejšie" pečivo, čo poznáme, croissant, pochádza z Viedne! Na druhej strane, aj "obyčajná", klasická boulangerie dokáže urobiť život krajším. Každý deň si môžete vyberať z desiatok druhov chlebíka či bagiet. A táto problematika je celkovo zložitá, pretože medzi viennoiserie a patisserie (cukrárstvom) je hranica veľmi neurčitá... Ale späť k tomu nášmu Mrkající:

Croissant

(fajnový maslový!)

Maslový, cereálny, mini, s kúskami čokolády, so syrom... Aký len chcete. Ja osobne najviac milujem klasický croissant pur beurre (z pravého masla). Je chrumkavý, lahodný a priam sa rozplýva na jazyku. A keď ho ešte zapijete niečím dobrým teplým, niet parádnejších raňajok! V miestnych supermarketoch sú však väčšinou croissanty z trvanlivého cesta a pečivo je balené do sáčkov po viac kusoch. Zlé nie sú, ale čerstvosť nájdete skôr v malých pekárňach. No aj tu sa majte na pozore: ak sa croissant leskne, znamená to, že je čerstvý a pravý maslový, ak je matný, bude menej chutný - aj keď teda ako som už spomenula, dlhšie vydrží (chuťovo niečo ako 7 days, no tie sú vákuovo balené a majú viac konzervantov, takže vydržia ešte dlhšie). Záleží od vašich priorít. Ale zlý snáď ani nenájdete Mrkající A hlavne, nedajte sa zmiasť: niekedy je zatočený tak, že sa konce stretajú, niekedy nie je zatočený vôbec Smějící se Cena za kus sa pohybuje od 0,85 do 1,60 eura.
Len tak na okraj, na Slovensku som si ich rada kupovala čerstvo pečené v Kauflande: chutili dosť podobne ako tunajšie.

Chocolatine


Poznáte ju ako čokoládovú taštičku. Je to vlastne to isté cesto ako pri croissantoch: tiež ju nájdete z pravého masla či menej kvalitnú. Vždy v nej však - ako sa dá podľa názvu ľahko zistiť - objavíte kúsky čokolády. Slovenské som popravde nemala veľmi rada, zväčša to bolo cesto a vnútri akoby zapečný riadok lacnej čokolády - buď výrobcom chýba know-how alebo chcú ušetriť... Ak viete, kde sa dajú u nás kúpiť dobré, poraďte! A ak nie, o dôvod viacej skočiť na prvé lietadlo do Paríža Smějící se


Inak dnes som v jednej pekárni objavila v ponuke croissant alebo chocolatine celé zabalené v mandľových lupienkoch. Fantázia majstrov-pekárov nepozná hraníc Usmívající se Presvedčte sa sami: tri zázraky z lístkového cesta:

Sacristain


Dobrota! Cesto vytvarované do valčeka sa skrúti do špirály, posype orechami, upečie, "doladí" trochou práškového cukru a dielo je na svete. Dá sa, samozrejme, urobiť aj naslano: najčastejšie so syrom.

Chausson


Krehké lístky cesta vytvarovaného do polkruhu či trojuholníka v sebe skrývajú lahodnú, zväčša jablkovú plnku. Keď však tá vychladne, veľmi príjemný zážitok to už v ústach nie je... Treba teda prísť do boulangerie v správny čas Smějící se

A to najlepšie nakoniec... Smějící se

Palmier

V anglofónnom svete známy aj ako elephant ears, slonie ušká.


Po štrúdli asi najlepšie využitie lístkového cesta, s akým som sa kedy stretla. Zrejme práve vďaka karamelu, ktorým je palmier pokrytý. Pred pečením sa totiž riadne obsype cukrom a teplo v rúre sa o zvyšok postará. Ak ste naozaj na sladké a raz sa do tohoto pečiva zahryznete, tak ľahko naň nezabudnete.

...A ja asi pôjdem späť na Slovensko peši, aby som to všetko vychodila. Mrkající
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 MissMarta MissMarta | Web | 12. září 2011 v 10:39 | Reagovat

aaaaaaaaaaaaaaach toto co si sem dalaa? :-? vsetko by osm zosrotovala! :-D

2 Michaela Michaela | 21. září 2011 v 22:46 | Reagovat

j´adore les chaussons!!!! je les manque :-D

3 Michaela Michaela | 21. září 2011 v 22:49 | Reagovat

Ils me manquent :-D :-D

4 vestec vestec | Web | 13. ledna 2012 v 4:35 | Reagovat

Dobry clanek, hezky blog, podivas se na muj webik?

5 Sapa Inka Sapa Inka | Web | 12. května 2012 v 12:50 | Reagovat

Chocolatine je v Lidl - pekárničke. Z toho croissantového cesta je urobený ako rožok dnu sú kusky čokolády, nie je na to taká "rúra", kde sa poväčšine šuchne čokoláda a koniec...

6 Sapa Inka Sapa Inka | Web | 12. května 2012 v 12:51 | Reagovat

A ešte, ten chausson nie je náhodou jablko v župane? Lebo také ja robím vyzerajú rovnako, tiež s jablkovou plnkou....

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama